Saturday, November 6, 2010

Lahe koolipäev 2010


´´Laheda koolipäeva 2010´´ laval astusid üles järgnevad Eestis tuntud inimesed: Märt Treier, Ain Mäeots, Mart Mikk, Peep Vain, Juku-Kalle Raid, Urve Palo, Rasmus ja Hannes Kaljujärv, Leo Võhandu, Uku Suviste, Tarmo Leinatamm ja Birgit Õigemeel.

4. novembril aset leidnud Tartus Vanemuise Teatris aset leidnud ürituse teemaks oli ´´Kes juhib meie mängu?´´
Kell 6.20 neljapäeva hommikul alustas buss teekonda Tartusse, sel aastal võttis üritusest osa ligikaudu 700 inimest ja bussid viisid inimesi kõikidest Eesti nurkadest Vanemuise Teatri poole.
Päeva alustati väikese orienteerumismänguga kesklinnas ja pärast ülesande täitmist võis ´´Lahe koolipäev 2010´´ alata.

Ürituse kulg

Esimesena astusid lavale Ain mäeots ja ürituse juht Märt Treier. Kuna selle aasta teemaks oli rääkida sündmustest ja inimestest ,kes meid mõjutavad, tehti intervjuu telesarja ´´Pilvede all´´ ühe peategelase Inga Allikuga. Intervjuu muutus tänu töötlusele äärmuseni ja selle eesmärk oli näidata, et asjad ei kuku alati välja nii nagu plaanitud.
Välja oli valitud ka päeva superstaar, kellele tehti stiilimuutus ja, kes esitas ürituse lõpus laulu koos Birgit Õigemeele ja Uku Suvistega.

Mart Mikk rääkis ennekõike reklaamimaailmast ja rõhutas, et reklaami põhiraskus lasub järjest rohkem internetil (eriti suhtlusportaalidel) ja telereklaamide osatähtsus järjest väheneb. Esimene teadaolev reklaami katse toimus ühes väikeses külas aastal 1704, kus hukatav mees soovitas osta kakaoube, et kaupmees tema pere eest hoolitseks.

Poliitikud U.Palo, P.Vain ja J.K.Raid rääkisid manipuleerimise poliitilistest võimalustest ja vastasid küsimustele nagu: Miks filmiti Hitlerilt alt üles? Milline mõju oli palja ülakehaga Putinil? Kas mina lasen end mõjutada?
Räägiti ka erinevatest edukatest oraatoritest ja üritati aru saada, mis neid motiveeris.

Järgmisena astusid lavale isa ja poeg- Hannes ja Rasmus Kaljujärv. Mõlemad näitlejad analüüsisid isa ja poja vahelisi suhteid ja leidsid, et perekonnavahelistes suhetes leidub palju manipulatsiooni. Publik esitas kõige rohkem küsimusi just sellele paarile ja eriti uuriti, milline näitleja karjäär välja näeb.


Õppejõud Leo Võhandu rääkis keskkonna mõjust inimestele tuues näiteks laste astumise vanemate jälgedes (eriti kunstiinimeste puhul). Ta lähenes matemaatikale natuke kaasaegsemast küljest ja seletas noortele, et kooliainena on matemaatika kõige iganenum aine ja, et koolis õpitakse ligi 2000 aastat vanu teadmisi. Matemaatika huvitavamaks tegemiseks tõi ta mängu kaasaegsemad võrrandid ja rakendas need õnneliku abielu saavutamiseks, mõlema osapoole rahuldamiseks kohtus (win win game) ja väitis, et suudab ennustada lihtsa matemaatilise võrrandi abil, kas sünnitusel esineb komplikatsioone või mitte.

´´Hea Eeskuju´´ tiitli pälvis Tartu tüdruk Oliivia Narits, kelle käe all on HIV-teemalisi koolitusi läbinud pea 300 noort. Hea Eeskuju tunnustatakse 20 000 kroonise stipendiumiga. Heaks eeskujuks valitakse inimene, kes torkab silma oma panusega teiste abistamises või annab midagi tagasi kogukonnale. Omamoodi Kingitus oli ka Uku Suviste poolt esitatud laul, mis pälvis publikult suure aplausi.

Viimasena astus lavale Tarmo Leinatamm koos H.Elleri nimelise muusikakooli orkestriga. Tarmo õpetas kahele õnnelikule dirigeerimise algtõdesid ja uuris, mida teab publik instrumentidest-õige vastuse korral saadi ka väike auhind.
Õhtu lõpetasid Birgit Õigemeel, Uku Suviste ja päeva superstaar Oliver lauluga ´´Helisevast muusikast´´

Arvamus: Üritus oli korraldatud suurepäraselt, lavale astunud inimesed olid erinevad ja lahkasid humoorikalt mitmeid probleeme. Külaliste lauseid muudeti vaimukamaks ja need kuvati külaliste seljataga olevale stendile. Just need humoorikad laused pälvisid suure tähelepanu ja rohkesti naerupuhanguid.
Kohale ilmunud 700 inimest said ka korraliku toitlustluse ja võimalus oli külastada erinevate organisatsioonide püsti pandud nurgakesi, mis andsid infot alates suguhaigustest ja turvaseksist kuni vajalikke teadmisteni välismaale õppima minemiseks.
Isiklikult sooviksin tänada kooli huvijuhti Marje Nurka, kes tegi mulle ettepaneku ´´Laheda koolipäeva´´ külastamiseks ja Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi, mis kandis kolme õpilase osalemise kulud.

Tekstid ja pildid: Karl Sander

No comments:

Post a Comment