Thursday, December 16, 2010

Riistvõimlemise arvestus

Sellel veerandil on aeg jõudnud taas sinnamaani, et peetakse traditsioonilist riistvõimlemise arvestust. Teiste hulgas tegid selle läbi teisipäeval, 14. detsembril ka 11b klassi poisid ning mul õnnestus seda sündmust jäädvustada. Kokku koosneb see neljast erinevast alast: hobune gümnaasiumiõpilastel (noorematel kits), rööbaspuud, kang ja köis. Riistvõimlemisega tegelevad gümnaasium ja põhikooli viimased klassid. Iga aastaga muutuvad sooritatavad kavad veidi keerulisemaks. Näiteks gümnaasiumis toimub köiest ülesronimine vaid käte jõul. Samuti muutuvad ka elemendid rööbastel ja kangil. Lisaks elementide sooritamisele hinnatakse ka korrektsust (alustamine ja lõpetamine, korrektne riietus). Juhul kui mingi elemendi sooritamisega on raskusi, on võimalik ka kasutada abilist. See võtab küll hindest alla, kuid elemendi sooritamise eest saab punktid siiski kirja. Samuti teenib ka aktiivne abistaja endale boonuspunkte.



Seoses riistvõimlemise arvestusega sai vahetatud ka mõni sõna poiste kehalise kasvatuse õpetaja Meelis Rumiga.

õpetaja Meelis Rum

Kuidas võib olla rahul selle aasta tulemustega?

Võib täitsa rahule jääda, sest aastad on suhteliselt sarnased riistvõimlemises. Kuigi paljudel aladel lähevad normatiivid nõrgemaks ja õpilaste võimed samuti nõrgemaks, aga praegu ei saa kurta riistvõimlemise tulemuste üle.
Mis sellise languse põhjuseks võiks olla?
Üleüldises kehalise kasvatuse mõistes on kindlasti selle põhjuseks arvuti ja vähene liikumine. Vanasti olid nii-öelda looduslapsed, kes liikusid ikka looduses ja vabal ajal rohkem ringi. Nüüd on
liikumiseks peamiselt ühistransport või ollakse kodus arvuti taga.
Miks on riistvõimlemisega üldse vaja tegeleda?
Pidasin pika loengu iga aasta poistele, et miks seda vaja on. Kes on selle läbi teinud ja natukene sellesse süveneb, siis alati rõhutan seda, et 10-minutiline riistvõimlemise treening võrdub 30-minutilise jõusaali treeninguga ja annab hoopis teistsuguse lihasjõu ja eluks vajaliku ettevalmistuse.

Mis spordialade esindajad peaksid eelkõige riistvõimlemisega tegelema?

Kõik, sest see arendab niivõrd mitmekülgselt. Tippsportlase üks aluseid ongi ujumine, mis annab hea südame ja riistvõimlemine, mis annab hea kordinatsiooni ja tugeva lihase.

Suur tänu õpetaja Rumile intervjuu eest!


Tekst/fotod: Martin Roosna

No comments:

Post a Comment